Pribeh genialneho debila

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvy rozhovor s Genialnym Debilom

od realistickeho slovenskeho pesimizmu k este realistickejsiemu kozmopolitnemu optimizmu...cast 1.
Preco si si dal taky nick ? Citis sa debilom, alebo geniom?

To je skor taka recesia a exibicionizmus. Mohol by som sa podpisat aj vlastnym menom, ale to nie je take orginalne.
Debil je chorobny stav, ale v beznom zivote je to aj oznacenie pre stav ducha ci mysle, ci reakcia na prekvapive a paradoxne zivotne situacie. V mojom pripade si myslim,ze genialne na mojom zivote je to,ze som sa z tych zmien nepomiatol uplne a zachovavam si akysi stav radosti, ktory poznaju narkomani - pricom ziadnu  fyziologicku ani duchovnu drogu neuzivam, ak nepocitam obcasne malicke mnozstvo  mojho oblubeneho a pomerne lacneho cerveneho kalifronskeho vina a vieru v "rozumneho ducha bytia". Snazim sa zachovat si "open mind", co sa niekedy  zufalo nespravne preklada ako otvorena mysel a "la bonne humeur', co vo francuzstine vyjadruje, ze asi podstatou dobrej nalady je humor.

Preco si zacal pisat blog, nemas co robit?

Prave naopak, ale v mojom veku ma clovek akysi pocit a nutkania odovzdavat  zazitky z  preziteho dalej, aj ked nikto o to zvacsa nestoji. Vystudoval som dejiny,  viedol som 10 rokov mestsku kroniku, pisal som si pocas prveho roku emigracie inernetovy dennik, pisem si rodinnu kroniku uz 30 rokov...takze je to take  genialne debilne postihnutie.

Preco si emigroval? Nebolo ti  doma dobre?

To sa neda tak povedat. Co je to mat sa dobre, znamena pre kazdeho nieco ine. Pocul som, ze vraj  moment emigracie, teda moment rozhodnutia  je podobny ako moment spachania samovrazdy. Nekrosie by to clovek asi nespravil, ale uz je neskoro. Neda sa to vratit spat. Realne sice pri emigracii nezomierate, ale stratite sa ako takmer mrtvy clovek z realneho zivota vasich znamych, ktori zostali  v krajine povodu.
Zcasti je to pravda, ale emigracia je predovsetkym obrovsky prinos nielen pre cloveka, ale aj pre vyvoj ludstva vpred.
Je to akesi znovunarodenie a to je zakladny rozdiel od rozhodnutia k samovrazde.
Kvalifikovat to ako zradu "naroda" je velkou diskriminaciou tych, co v sebe cita slodneho ducha a ich slobodnu volu im aj tak nemozno ukradnut. To,ze sa niekto narodi v nejakej krajine ho nezavazuje k tomu, aby tu prezil cely zivot. To by sme sa uz davno natlaceni ako sardinky v Europe navzajom povyvrazdovali, hoci sme sa aj tak o to dvakrat  nastastie  neuspesne pokusili.  Emigrovat znamena ,tu v Amerike ,prijat vyzvu-challenge, teda nebat sa ist do toho a to je napriek vsetkym negativam povznasajuce. V mojej generacii sa k tomu pridala aj tuzba dostat sa do zakazanej krajiny nasho detstva a mladosti - Ameriky.
Strucne by som mohol povedat - bol som debil,ze som emigroval, ale bolo to genialne rozhodnutie

Co ti teda dala emigracia?

Ze sa musim spolahnut, len a len na seba a za vsetko som si vinny len ja sam. Za dobre i za zle. Musel som sa naucit pouzivat dva jazyky (anglictinu a francuzstinu) ako zbran na ziskanie obzivy, vydolovat zo seba schopnostri a talent o ktorych som ani netusil, novych priatelov, obrovsky  rozhlad...takze v konecnom dosledku sa citim ako debil, ktory objavil v strednych rokoch Ameriku .  Genialne na tom je,ze si to este dokazem uvedomit  a  som schopny sa zmenit. Je to omladzujuce, perfektne - za 5 rokov emigracie som zazil a dosiahol tolko, ako som nezazil a nedosiahol za celych  45 rokov predtym.

Nezda sa ti,ze je to dost sebecke, ziskat vzdelanie a prax na Slovensku a potom to co do teba investovala rodna krajina vratit niekde v cudzine za "zradcovsky peniaz"? Keby kazdy emigroval, tak tu nikto nezostane. A co jazyk kultura?

Je pravda,ze som vzdelanie ziskal na Slovensku a hoci  ho tu nikto neuzna, musim podakovat mnohym mojim pedagogom,ze ma naucili vela. Na druhej strane vsak vdaka zbabelosti  mojich pedagogov som mal zkazany pristup k mnohym cennym poznatkom a ich zbabele postoje mi deformovali pohlad na svet. Ale taka bola doba.
Ak to vsak beriem cisto ekonomicky som vyrovnany, pretoze som si na Slovensku odrobil za smiesne malu mzdu 20 rokov a penziu od Slovenska  neziadam. Ako byvaly ucitel by som aj tak dostal iba almuznu oproti tomu co dostavaju  policajti, Stbaci, politruci co branili a aj tak neubranili socializmus. Ae taka je doba.
V cudzine vam nikto nijaky peniaz zadarmo neda, ak sa neuspokojite s biednym welfare, co nie je moj pripad..
Nebojim sa,ze kazdy emigruje a keby aj , to je kazdeho sukromna vec. Slovenska kultura a jazyk nemoze byt zamkom, ktory cloveka uzavrie do svojho nacionalneho obalu. Je az prilis vela  kozmopolitneho na Slovakoch, aby si mohli pri pocte 5 milionov dovolit sa uzavriet. Narodny kroj je krasny a bryndzove halusky vyborne. Ale aj ten kroj sa moze stat pritesnym a halusiek sa mozeme prejest. Napisat tu, pravdu o Slovakoch, na to este  prevazna cast nedozrela. Tvar pravdy (s malym p) je ohavna.

Planujes sa vratit na Slovensko?

Vcera som bol na vylete v americkom "zelenom" state Vermont. Tamojsie hory a krajina mi velmi pripomenuli Slovensko. Ked som sa plavil na ferry (lod co prevaza auta) cez jazero Champlain, pripadal som si ako na Orave.
Jazyk mi tiez chyba, ale ked niekoho tu niekde pocujem rozpravat po slovensky, okamzite miznem. Po mojich skusenostiach so Slovakmi a Cechmi necudo. Snad este s Poliakmi a Rusmi sa dam do reci.
Ked pocuvam tie pribehy ako policia uz od hranic spolupracuje s podsvetim pri vytipovani krajanov vracajucich sa na Slovensko a najma o krutych sposoboch ich tyrania aby vydali peniaze - bitky, krute mucenie pred smrtou, velmi po takejto relaxacnej dovolenke netuzim. Neviem, co je na tom pravda, ale konkretne pripady, ked policajti spolupracovali s podsvetim su dost caste a aj ked neverim tvrdeniam niektorych skeptikov, ze je to len vrchol ladovca, zacinam byt opatrny a snazim sa ziskat co najviac informacii, ako to skutocne je...Rad budem ak sa ukaze opak.

Pribeh | stály odkaz

Komentáre

  1. Nuz, GD, to ozbijanie krajanov-to je silna kava.
    ale verim, ze ludi to aj tak neodradi lebo na Slovensku je to teraz tak, ze vsetci mimo Bratislavsko maju zrejme problem najst pracu...a my Bratislavcania ze vraj berieme zvysku Slovenskavsetky pracovne prilezitosti. mozno by si mal pridat konkretne pribehy od konkretnych ludi...
    publikované: 01.08.2007 17:40:45 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Pripady, ktore sa vraj stali...
    Cokomilka, nechce sa mi to verit, ale za vsetko co som pocul dva pripady.
    1. Stalo sa vraj niekde na Zahori,ze sa vratili emigranti, starsi manzelia, aj s nasetrenymi peniazmi. Kupili si vraj dom a robotnici, co im to tam opravovali si ich vytipovali, prepadli a krutym mucenim pred smrtou zistili kde maju peniaze, hesla a pod...
    2. Nedavno rodicia isteho hokejistu, hrajuceho v zamori sa vratili na Slovensko. Kedze mali o nich informacie policajti tak ich prepadli a strasne zbili, aby prezradili pristup k peniazom. Ked volal susedia 158 tak nepochodili, pretoze ten dispecer bol v tom tiez zamoceny....
    Tiez o tom pisala aj tlac. To sa mizda neuveritelne a strasne.

    Udajne vraj traja policajti zabili nejakeho podnikatela, dalsi zas riadili obchod s heroinom...to som sa docital na SME...to nemoze byt pravda! Alebo ano? Ja sa iba pytam, ja tam uz nezijem. Ked som odchadzal akurat sa mafiani vyvrazdovali medzi sebou.
    publikované: 01.08.2007 18:16:53 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  3. SPOR BRATISLAVA a prilahle okolie
    O tom som tiez chcel pisat, je to ale na dlhsie. Suvisi to s tou nechutnou a nezelanou prvadou o Slovensku.
    publikované: 01.08.2007 18:19:11 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  4. zaujímavý rozhovor :)
    o zbíjaní krajanov som nepočula, ale ani by som sa veľmi nedivila, ak by to bola pravda...keď už o úspory okrádajú osamelých dôchodcov, prečo nie emigrantov...
    publikované: 01.08.2007 18:30:46 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Prekvapil si ma úprimným a pritom poučným rozhovorom
    Zrejme máš hodne znalostí a dosť sebavedomia na to, aby si zvládol to čo si si predsavzal. Obdivujem ľudí, ktorí sa dokážu vymaniť zo stereotypu a idú vyskúšať niečo nové. Otvorene poviem, že tie dva svetové jazyky Ti závidím. Moja dcéra ovláda perfektne angličtinu a má ísť pracovať do Londýna. Musím jej dať prečítať Tvoj príspevok, aby ju to povzbudilo pred odchodom. Želám Ti veľa úspechov.
    publikované: 01.08.2007 19:22:49 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dakujem
    DioNEA I mA
    publikované: 01.08.2007 19:37:24 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  7. pravda o slovensku...
    ja si ju radsej necham este pre seba... a k tym navratilim emigrantom - bol som najprv z toho prveho pripadu prekvapeny, ale potom som sa zamyslel, pospominal na velmi zle rodinne skusenosti a vobec by som sa necudoval ak by to bola pravda... a to je smutne
    publikované: 01.08.2007 19:42:48 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Martha
    dakujem za priazen a tvojej dcere zelam aby sa jej pacilo. A co sa tyka tych jazykov, nikdy nie je neskoro.Je to len otazka vole a chuti...
    publikované: 01.08.2007 19:46:01 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  9. valasik
    Viem, dopustam sa asi tej chyby, co spominla bratislavavitae,ze velmi kazem a tym to straca na pohode.Nie som majitelom pravdy. snazim sa veci chapat a niekedy sa naivne domnievam,ze uz to mam ...
    V kazdom pripade vsak by som tu chcel hladat odpovede na otazky o Slovensku...napriklad preco je taky boj medzi Bratislavou a ostatnym uzemim, preco sa nerozvija turistika v tak prekrasnej krajine plnej lesov, historie, ci preco sa nepokusit o orginalne Slovensko s novym nazvom Karpatia, aby si nas nemylili zo Slovinskom, s novou neruskou zastavou a novym znakom, ktoru nepripomina hrob? O Slovensko nezatazene bigotnym katolicizmom, komunistickym oportunizmom..slusne, poriadne a spravodlive?
    publikované: 01.08.2007 19:56:59 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  10. tie tvoje story GD su naozaj otrasne.bojme sa.
    clovek nie je nikdy dost opatrny. pri citani takych pribehov clovek straca aj ten posledny pocit istoty...ale ak to potvrdzuje policajne prezidium, niet o com pochybovat.
    publikované: 01.08.2007 20:00:58 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ja z teba nemam pocit ze kazes GD :)
    naopak, len citavam potichu :) emigracia je u mna citliva, takto mi pred par rokmi odisla, zhodou okolnosti do kanady, za svojim snom osoba, ku ktorej .. ktora bola dolezita :)

    a naopak, mnohe som z Tvojich rozpravani pochopila .. alebo skor, rozumiem o nieco viac ..
    publikované: 01.08.2007 20:19:33 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  12. cokomilka a bratislavavitae...
    dakujem za reakcie. Cokomilka asi sa netreba bat, ale ak je to pravda, tak tonie je velmi dobre.Policia by nemala byt na smiech, ale ani by sme sa jej nemali bat. Nieco asi nebude v poriadku, rad by som bol, keby to boli iba novinarske kacice.
    Bratislavae, velmi rad citam tvoje (a nielen tvoj) blog a s tym mentorovanim mas uplnu pravdu a je to tak aj v mojom pripade.
    Absolutna vacsina blogerov su velmi fajn ludia ako to mozno poznat z ich blogov a ja som ten, ktory to cita tu daleko zo zatajenym dychom.
    Niekedy sa ty nepriamo vystatujem a moze to vyzniet,ze aj vysmievam. Ale boli ma vsetko zle, co sa deje na Slovensku a tu vonku si ovela viac vazim vsetko to fajn, co som tam nechal.
    Ale beriem to easy, pretoze zivot je velmi kratky aby sme si ho kazili negativnymi emociami, ako hovori moj kamarat madarsko-nemecko-zidovsko-kanadsky kamarat a vychutnavac zivota s dusou maleho chlapca, ktoreho som este nevidel nazlosteneho- Yorg
    publikované: 01.08.2007 21:06:47 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Slovensko a jeho glorfikacia
    je uplne scestna...potentati, media a ktoviektoeste velmi radi prezentuju Slovensko ako nadhernu krajinu a ako je tu super a Svajciarsko vychodu ... hluposti. Krajina je pekna vsade, aj pusta pust je nadherna. Krajinu, narodnost, narodnu hrdost vytvaraju ludia a priznajme si, nemame sa cim prilis chvalit ...
    publikované: 07.09.2007 20:36:08 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014